Bajet 2011... Semua tunggu bonus! Yang lain tak penting

Setiap kali PM nak umum Bajet, semua orang akan bertanya tentang bonus, lebih-lebih lagi kakitangan kerajaan baik dari peringkat Jusa sampailah ke PAR. Yang pelik pekerja swasta pun duk tunggu pengumuman pasal bonus. Mungkin ada suami atau isteri mereka bekerja kerajaan, jadi bolehlah menumpang sekali.
Para peniaga juga ternanti-nantikan pengumuman pasal bonus dalam Bajet sebab kalau ada bonus, bolehlah mereka menaikkan sedikit harga barang terutama yang barangan yang tidak dikawal. Malah barang kawalan pun mereka boleh naikkan. Caranya mudah. Ugut saja nak hentikan bekalan, pasti kerajaan mengalah dan terima tuntutan kenaikan harga.

Jadi Bajet 2011 kali ini juga semua orang menanti pengumuman ada bonus atau tidak. Kalau ada, berapa bulan. Pelikkan, walhal bajet begitu penting bagi sesebuah negara untuk merancang pembangunan dan kesejahteraan negara untuk setahun akan datang, tetapi kat Malaysia bajet bagi mereka hanyalah bonus. Ada bonus Najib ku sayang, tak ada bonus piiiraahhhh..... kerajaan! Walhal banyak benda-benda lain yang diumumkan kerajaan untuk rakyat, tapi mereka tak pandang dah.

Tapi aku jangkakan Najib akan berikan bonus sebulan gaji kepada semua kakitangan kerajaan tahun ini. Dan kalau kerajaan umum pemberian bonus, puak2 pembangkang akan kata itu semua rasuah kerajaan untuk memenangi PRK Galas dan Batu Sapi!

Haha!!
Bajet 2011... Semua tunggu bonus! Yang lain tak penting Bajet 2011... Semua tunggu bonus! Yang lain tak penting Reviewed by mesin taip buruk on 10/15/2010 03:33:00 PM Rating: 5

No comments:

Sila berhati-hati ketika memberikan komen. Pihak admin tidak bertanggungjawab atas komen-komen yang disiarkan. Admin juga berhak memadam komen-komen yang dianggap keterlaluan.

Powered by Blogger.