Dah tau tak berjaya, tapi tetap nak buat sidang DUN tergempar!

Usaha kerajaan Selangor nak pinda Undang-undang Tubuh Negeri itu tidak berjaya apabila mereka gagal untuk memperoleh sokongan majoriti 2/3 berikutan penolakan oleh 20 ADUN BN walaupun mendapat sokongan semua ADUN pakatan haram.

Sebenarnya ketidakmampuan Khalid nak pinda undang-undang ini sudah diketahui dari awal apabila secara congak sahaja sudah nampak bahawa usaha tersebut tidak akan berjaya melainkan mendapat sokongan seorang dua dari ADUN BN (pembangkang) yang sudah semestinya itu mustahil diperoleh. Lalu kenapa Khalid tetap berdegil nak buat Sidang DUN tergempar ini?

Jawapannya mudah sahaja. Khalid dan puak-puak PKR, DAP dan Pas Selangor akan menyalahkan BN atas kegagalan untuk memindah undang-undang tersebut. Mereka akan kata BN menderhakai Sultan Selangor kerana menolak cadangan pindaan perlembagaan negeri itu yang kononnya untuk mengembalikan kuasa sultan dalam melantik Setiausaha Kerajaan Negeri.

Inilah modal yang akan digunakan oleh puak-puak mereka di Tenang dan Merlimau nanti walaupun kes ini berlaku di negeri Selangor. Ia merupakan modal baru bagi mereka untuk memburuk-burukkan kerajaan Pusat sedangkan semua tahu dalam pelantikan SUK, kerajaan Pusat tidak pernah membelakangkan sultan sebaliknya memberi kuasa penuh kepada baginda untuk memilih calon yang terbaik. Sebaliknya Khalid yang merasakan beliau "tidak berkuasa" dalam melantik SUK dan tiga pegawai tertinggi lain.

Lalu tidak timbul masalah derhaka atau sebaliknya, tetapi yang jelas Khalid sengaja mahu mempolitikkan pelantikan SUK Selangor dan cuba menggunakan kuasa Sidang DUN untuk memberikan kuasa tambahan kepada MB walaupun sedar ia adalah usaha sia-sia.

Aku percaya selepas ini Khalid akan mengajak rakyat supaya mengadakan demonstrasi besar-besaran bagi membantah penolakan ADUN BN memindah perlembagaan berkaitan dan kalau perlu menyerahkan memo mereka kepada Yang Dipertuan Agong.

Haha... Tololnya ko Khalid!!!
Dah tau tak berjaya, tapi tetap nak buat sidang DUN tergempar! Dah tau tak berjaya, tapi tetap nak buat sidang DUN tergempar! Reviewed by mesin taip buruk on 1/24/2011 09:05:00 PM Rating: 5

1 comment:

  1. memang dah boleh agak...saja je nak wujudkan suasana kecoh sini sana...
    PR ni Punah Ranah...

    ReplyDelete

Sila berhati-hati ketika memberikan komen. Pihak admin tidak bertanggungjawab atas komen-komen yang disiarkan. Admin juga berhak memadam komen-komen yang dianggap keterlaluan.

Powered by Blogger.