Kematian Beng Hock dibela, kematian Sosilawati macam mana?

Puak-puak mereka serah memo bela kematian Balasunderam. Tapi kematian Sosilawati dan tiga lelaki lain pakat buat-buat bodoh!
Najib hari ini umum barisan jawatankuasa suruhanjaya diraja bagi menyiasat kematian Teoh Beng Hock. Ia berikutan desakan ahli keluarga dan puak-puak DAP selepas tidak berpuas hati dengan keputusan Mahkamah Koroner yang tidak dapat mengesahkan punca kematian setiausaha politik anggota exco Selangor, Ean Yong Hian Wah ini.

Tahniah diucapkan kepada PM yang begitu prihatin terhadap nasib keluarga Beng Hock. Inilah pemimpin 1Malaysia. Cuma aku nak tanya di sini macam mana dengan kes kematian Datuk Sosilawati dan 3 yang lain yang dibunuh dan mayatnya dibakar manakala abunya dibuang ke sungai oleh sekumpulan lelaki itu? Apakah nasib keluarga mereka ini terbela?

Siapa yang sudi membela nasib anak-anak dan ahli keluarga mereka? Oklah Sosilawati seorang jutawan dan beliau meninggalkan harta bertimbun kepada anak-anaknya. Malah anak sulungnya, Rita kini sudah mula mengukir nama sebagai penerus empayar ibunya. Tetapi macam mana dengan nasib anak-anak dan keluarga Kamaruddin (peguam), Kamil Karim (pegawai bank) dan Noor Hisham (pemandu)? Tiada siapa peduli...!

Malah sehingga kini pelaku utama pembunuhan sadis dan tidak berperikemanusiaan itu masih belum didakwa. Siapa peduli?

Bayangkan seorang penjenayah seperti S. Kugan yang mati di dalam lokap, tetapi puak-puak mereka sanggup berdemonstrasi di jalanan membela nasib Kugan sedangkan seorang wanita dan tiga lelaki yang tidak bersalah dibunuh secara kejam oleh puak-puak mereka, mereka hanya berdiam diri. Kenapa mereka tidak berdemo dan berjuang menuntut keadilan atas kematian Sosilawati dan 3 lelaki ini? Sebabnya Sosilawati, Kamaruddin, Kamil dan Noor Hisham adalah Melayu!

Orang Melayu kalau tuntut pembelaan macam puak-puak mereka buat, akan dicop sebagai rasis. Menteri yang cakap soal Melayu dianggap rasis, surat khabar tulis pasal orang Melayu dikatakan rasis. Pokoknya apa yang berkaitan Melayu adalah rasis, pasal kaum lain tak apa. Malah, puak-puak mereka siap ugut, kalau nak undi mereka pada PRU-13 nanti jangan sampai rasis.

Sebab itu hati mereka kita perlu jaga betul-betul.... !!

SENARAI JAWATANKUASA SURUHANJAYA DIRAJA BAGI SIASATAN KEMATIAN TEOH BENG HOCK

PENGERUSI:  Tan Sri James Foong Cheng Yuen (Hakim Mahkamah Persekutuan)

SETIAUSAHA: Datuk Saripuddin Kasim (Ketua Pengarah Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang, JPM)

AHLI-AHLI JAWATANKUASA:
1. Datuk Abdul Kadir Sulaiman (Bekas Hakim Mahkamah Persekutuan)
2. Datuk T. Selventhiranathan (Bekas Hakim Mahkamah Rayuan)
3. Datuk Dr. Bhupinder Singh (Pakar Perunding Patologi Forensik, Jabatan Perubatan Forensik Hospital Pulau Pinang)
4. Prof. Dr. Mohamed Hatta Shaharom (Pakar Perunding Psikiatri Forensik/Dekan Fakulti Perubatan Kolej Universiti Sains Perubatan Cyberjaya)

PEGAWAI PENGENDALI:
1. Amarjeet Singh a/l Serjit Singh (Timbalan Ketua Bahagian Guaman I)
2. Awang Armadajaya Awang Mahmud (Timbalan Pendakwa Raya)
3. Kwan Li Sa (Timbalan Pendakwa Raya)
Kematian Beng Hock dibela, kematian Sosilawati macam mana? Kematian Beng Hock dibela, kematian Sosilawati macam mana? Reviewed by mesin taip buruk on 1/26/2011 07:41:00 PM Rating: 5

No comments:

Sila berhati-hati ketika memberikan komen. Pihak admin tidak bertanggungjawab atas komen-komen yang disiarkan. Admin juga berhak memadam komen-komen yang dianggap keterlaluan.

Powered by Blogger.