45,000 buruh India nak dibawa masuk? Gila apa...............

45,000 pekerja India sedang diusahakan untuk dibawa masuk ke negara ini dengan alasan untuk memenuhi keperluan 13 sektor pekerjaan yang "gagal" dipenuhi oleh rakyat tempatan. Wow! 45,000 orang tu. Bayangkan kalau 45,000 orang ini kemudiannya didaftarkan sebagai ahli Hindraf, tentulah Uthaya meloncat-loncat kegirangan.

Tapi aku pun tak faham dengan menteri-menteri dalam kabinet Najib sekarang ni. Sorang kata dah confirm sorang lagi kata belum confirm. Menteri Sumber Manusia, Subramanian kata kerajaan dah benarkan 45,000 pekerja dari India masuk ke negara ini, tapi Hishammuddin kata tunggu dulu! Mana satu yang betul ni? Antara menteri tak ada kesepakatan ke sampai perbezaan kenyataan seperti ini berlaku? Mesyuarat kabinet tak putuskan ke?

Dalam hal ini aku nampak Subra yang juga Timbalan Presiden MIC cuba memenangi hati puak-puak kaumnya dengan mengumumkan kelulusan cadangan membawa masuk 45,000 saudara mara mereka dari India untuk bekerja di sini. Dan aku percaya Samy Vellu yang kini menjadi wakil tetap Malaysia ke India dah kumpul 45,000 kaumnya di seluruh India untuk dibawa masuk ke Malaysia.

Tapi terima kasihlah kepada Hishammuddin yang (kali ini) bijak membuat keputusan dengan "menahan" usaha tersebut. Aku ingat Subra mesti bengang dan dah tentu puak-puak Hindraf mengamuk sebab sekali lagi menteri UMNO membuat keputusan berbaur rasis. Mana boleh orang India dihalang masuk ke Malaysia, sedangkan orang Indon berduyun-duyun ke sini. Hehehe...

Bukan apa mereka harap selepas 45,000 di bawa masuk (kali ini sahaja), selepas ini berpuluh-puluh ribu lagi dibawa dengan alasan yang sama, kemudian selepas beberapa tahun mereka memohon jadi warganegara Malaysia. Menteri yang jaga urusan kewarganegaraan pula jenis baik hati, bagi lulus. Kalau tak semuanya, separuh atau suku.

Bila dah jadi warganegara, meraka layak mengundi dan kemudian mereka pakat undi Parti Hak Asasi Manusia, parti yang ditubuhkan oleh puak-puak Hindraf. Lepaskan mereka pakat sokong pembangkang. MIC pun tumbang, BN pun goyang. Akhirnya kerajaan juga yang tanggung.

Untuk catatan, sebelum ini MCA turut mengemukakan cadangan untuk membawa masuk pembantu rumah dari negara China bagi menampung permintaan majikan selepas Indonesia  berhenti mengimport bibik mereka ke sini. Tapi cadangan itu juga ditolak kerajaan. Mujur....

Aku harap kerajaan kena menolak semua usaha pihak-pihak tertentu yang berusaha membawa masuk pekerja asing dari India dan China konon untuk memenuhi keperluan tenaga kerja dalam pelbagai sektor. Sebabnya, jika ini dibenarkan ia akan mengulangi langkah penjajah dahulu yang membawa masuk beribu-ribu buruh dari India untuk bekerja di estate getah dan beribu-ribu buruh China untuk bekerja di lombong.

Akhirnya kaum inilah yang menjadi besar kepala dan mula menekan serta menindas kaum Melayu yang menjadi penghuni asal Tanah Melayu ini. Tidak.. tidak..! Jangan sesekali!
45,000 buruh India nak dibawa masuk? Gila apa............... 45,000 buruh India nak dibawa masuk? Gila apa............... Reviewed by mesin taip buruk on 3/03/2011 02:01:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.