23 October 2015

Sijil halal ditarik balik. Jom boikot roti Sweetie!

Salah satu roti Sweetie. Lepas ni dah hilang selera nak makan...
Rupa-rupanya kilang roti Sweetie ditarik balik sijil halal oleh JAKIM sebab melanggar tahap kebersihan a.k.a kotor. Eeee bayangkan kalau kilang roti pun tak bersih, macam mana ya kalau kita tetap makan juga?

JAKIM memaklumkan dah dua bulan pihaknya menarik balik sijil halal terhadap roti jenama Sweetie keluaran Today Bakeries (Klang) Sdn Bhd sebab kilang pembuatannya di Klang tak memenuhi tahap kebersihan bagi melayakkan syarikat itu mendapat sijil halal.

Walaupun JAKIM kata hanya roti Sweetie keluaran kilang di Klang yang ditarik balik sijil halal, tapi sebagai pengguna aku dan naik kembang mulut kalau nak suap roti Sweetie ni, tak kiralah kilang mana depa duk buat (pengguna bukan ada masa nak belek dan dapatkan kesahihah kilang mana yang buat, kan?)
"Kita (JAKIM) telah menarik balik sijil ini sejak 13 Ogos lalu selepas satu serbuan dilakukan oleh Kementerian Kesihatan di kilang berkenaan dan hanya kilang itu sahaja yang dikenakan tindakan," - Utusan Online, 23 Okt. 2015
Yang pelik kenapalah perkara ini tidak digembar-gemburkan sepertimana kes coklat Cadbury yang konon-konon ada DNA babi sampai kompeni Melayu itu hampir lingkup. Pelik kan? Bila melibatkan syarikat bukan Melayu, tak ada pula diwar-warkan sedemikian rupa.

Bagi aku simple saja. Kalau jenis pengotor kilang mana pun dibuat kebersihannya tetap diragui. Dan kalau was was, kita sebab umat Islam kena tinggalkannya. Tak boleh dah was was melahap lagi, haram tau!

Jadi mulai hari ini aku akan boikot roti Sweetie ini (walaupun aku sendiri lupa bila kali terakhir aku beli roti ini) sebagai pengajaran kepada pengilangnya dan juga syarikat-syarikat pengeluar makanan lain. Aku dah boikot, korang bila lagi??

#boikotrotisweetie

Share this

0 Comment to "Sijil halal ditarik balik. Jom boikot roti Sweetie!"

Post a Comment

Sila berhati-hati ketika memberikan komen. Pihak admin tidak bertanggungjawab atas komen-komen yang disiarkan. Admin juga berhak memadam komen-komen yang dianggap keterlaluan.